Franse leesboekjes

4image1Leuke vlot leesbare leesboekjes voor Frans, ook al voor beginners ! De boekjes zijn zo geschreven, dat er veel herhaling in zit en dat er veel gebruikte woorden en zinsconstructies in het Frans in voorkomen. Ook zitten er veel woorden in die in het Frans en in het Engels (zo goed als) hetzelfde worden geschreven.

Hieronder staan beschrijvingen van de leesboekjes & links naar de bestelpagina’s. Een groot aantal van de boekjes hebben we de afgelopen jaren tijdens de lessen gelezen (die met een *) ; we hebben bij diverse boekjes PowerPoints gemaakt. Bij de bestelling van klassensets kun je deze PowerPoints aanvragen via leesboekjes@vrolijkenfrans.nl. Elk jaar gaan we verder met nieuwe boekjes! Meer informatie over de leesboekjes en bestellen gaat via de links hieronder.

Voor beginners:

Brandon Brown dit la vérité / beginners

brandon_brown_dit_la_veriteBrandon besluit te liegen over zijn oneerlijke acties omdat hij niet betrapt wil worden terwijl hij zijn moeder niet gehoorzaamt. Hij ontdekt echter al snel dat het niet vertellen van de waarheid voor grote problemen en stress kan zorgen! Zal hij uiteindelijk kiezen voor openheid of voor stiekem gedrag?

Tegenwoordige tijd – 95 unieke woorden – beginnersniveau

Neem hier een kijkje in het boek
Bestel Brandon Brown dit la vérité

Brandon Brown veut un chien* / beginners

Brandon_Brown_veut_un_chienBrandon Brown wil een hond hebben, maar zijn moeder ziet dat niet zo zitten. Een hond is een grote verantwoordelijkheid op elke leeftijd en zeker voor een bijna-negenjarige. Brandon is vastbesloten om een hond te krijgen en hij heeft er bijna alles voor over om er eentje te krijgen. Maar zal hij echt alles doen wat nodig is, zoals… een geheim bewaren?

Vocabulaire gebaseerd op 140 hoog frequente woorden Frans

Neem hier een kijkje in het boek.
Bestel Brandon Brown veut un chien.
Voor docenten; brandon_brown_veut_un_chien_teacherguide_p1_20

Jean-Paul et ses bonnes idées / beginners

Jean-Paul et ses bonnes idees, Magaly RodriguezJean-Paul is een elfjarig jongetje dat in Parijs woont. Zijn beste vriendinnetje heet Pascale. Die arme Jean-Paul heeft een probleem: hij vindt school niet leuk. Hij houdt niet van leren. Hij houdt er niet van om zijn huiswerk te maken. Bovendien, zijn docenten zijn echt heel vreemd. Gelukkig heeft Jean-Paul bijzonder veel goede ideeën. Hij verzint allerlei leuke en spannende dingen die je kunt doen in plaats van naar school te gaan. Hij vindt dat dit allemaal goede ideeën zijn. In feite vindt hij het geweldige ideeën. Maar zijn ze dat echt?!

Neem hier een kijkje in het boek.
Bestel Jean-Paul et ses bonnes idées en neem daar ook een kijkje in het boekje

Les aventures d’Isabelle / beginners

Les aventures d'Isabelle; Karen RowanIsabelle is een 8½ jarig meisje dat moeite lijkt te hebben om niet in de problemen te komen als ze met haar moeder Parijs bezoekt. Isabelle wil president worden als ze groot is. Of ballerina. Of president en ballerina. Ze heeft gevoel voor drama. Ze zingt in de metro, huilt als een baby als ze een te sterke kaas heeft gegeten en ze overtuigt haar moeder om een grote familie te helpen met nieuwe schoenen. Haar moeder probeert haar te laten zitten als een normaal meisje, maar Isabelle rent liever rond om foto’s te maken van haar avonturen. Wanneer zal Isabelle t eens rustig gaan zitten?

Neem hier een kijkje in het boek.
Bestel Les aventures d’Isabelle

Une obsession dangereuse / gevorderde beginners/A1

Une_obsession_dangereuseFrançoise is geobsedeerd door krokodillen en dat brengt haar en haar vriendinnetje in een levensgevaarlijke situatie in de bayou in Lousiana. Ze ontdekken dat de bayou en krokodillen beter op een TV scherm bekeken kunnen worden. Welke listen moeten ze ondernemen om het te overleven?!

Ideaal boekje voor wat verder gevorderde beginners, vanwege het lage aantal unieke woorden, het gebruik van hoog frequente woorden, cognaten met het Engels en leuke illustraties, waardoor het leesboekje bijzonder begrijpelijk is.

Bestel Une obsession dangereuse

Isabelle capture un singe hurleur / gevorderde beginners/A1

Isabelle_capture_un_singe_hurleur_COVERIsabelle Huffman is een vroegwijs meisje van 9½ jaar dat zichzelf weer in de nesten werkt als ze Frans Guyana bezoekt met haar moeder. Isabelle houdt vol: “Ik veroorzaak geen problemen! Problemen zoeken mij op.” Isabelle en haar vriend Daniel verzinnen een plan om een brulaap te vangen en te trainen. Hun fratsen zorgen ervoor dat een baby-aapje een schok krijgt van een elektrische draad en daardoor uit een boom valt, zodat Isabelle en Daniel in een race tegen de klok proberen zijn leven te redden voordat het te laat is…

Isabelle capture un singe hurleur is de tweede novella in de Fluency Fast serie voor echte beginners. Het gebruikt een woordenschat van maar 424 woorden om  een verhaal van 4400 woorden te vertellen. Het is repetitief en eenvoudig en het gebruikt veel cognaten (woorden die in het Engels en Frans (praktisch) hetzelfde zijn om het boek begrijpelijk te maken voor zowel volwassen beginners alsook voor kinderen.

Bestel Isabelle capture un singe hurleur

 

Voor ERK niveau A1:

Daniel le détective – le cas de l’Effigie perdue | Beginners /A1
Overal op de wereld zijn festivals. Een van die festivals is het Carnaval in Québec. Daniel is geëmigreerd met zijn familie vanuit Frankrijk naar Canada, naar Québec en hij wil dit beroemde festival voor de eerste keer eens meemaken, maar zijn ticket is zoek geraakt. Kan hij de clues ontrafelen en het ticket terugvinden en toch wel naar het carnaval gaan?

Bestel Daniel le détective – le cas de l’Effigie perdue

 

Au revoir l’Acadie / A1
geschreven in passé composé en de imparfait
Schokkend verhaal over the 
Great Expulsion in 1755, waarin duizenden Acadiens op onmenselijke wijze van hun thuisland verbannen werden naar allerlei andere werelddelen. Zo ook Marie en haar familie. Zij worden gedeporteerd en Marie probeert te overleven, terwijl ze ondervoed is, ziek en zonder hoop. Zouden zij en haar familie het overleven en elkaar terug kunnen vinden?

Totaal aantal unieke woorden=240

Bestel Au revoir l’Acadie

Le nouvel Houdini */ ERK A1

le_nouvel_houdiniAls zijn ouders op vakantie zijn wil Brandon Brown supergraag in de auto van zijn vader rijden, een T-bird uit 1956. Lukt het hem om zijn ouders voor de gek te houden en stiekem in de auto te rijden terwijl hij ondertussen ook nog het meisje van zijn dromen verovert?

Dit geïllustreerde verhaal bestaat uit twee versies: de voorkant is in de tegenwoordige tijd, de achterkant in de verleden tijd te lezen. De gebruikte vocabulaire is gebaseerd op de top 240 meest gebruikte woorden in het Frans: het bevat veel hoogfrequente woorden en daarnaast ook cognaten Frans-Engels (d.w.z. woorden die in beide talen hetzelfde zijn). Bevat een woordenlijst Frans-Engels en een lijst met cognaten Frans-Engels. Geschikt voor gevorderde beginnende taalleerders.

Neem een kijkje in Le nouvel Houdini (tegenwoordige tijd)
Neem een kijkje in Le nouvel Houdini (verleden tijd)
Er zijn ook luistercd’s te verkrijgen bij Le nouvel Houdini
Voor docenten; inkijkje in docentenhandleiding van Le nouvel Houdini
Bestel   Le nouvel Houdini

Brandon Brown à la conquête de Québec * / ERK A1Brandon_Brown_Quebec

Brandon Brown heeft minder dan een dag nodig om in de problemen te komen terwijl hij met zijn familie op vakantie is in Quebec in Canada. Hij leert snel dat in Quebec, slechte beslissingen en roekeloos gedrag meer teweeg kunnen brengen dan een 12-jarige jongen alleen kan handelen. Zullen hij en zijn nieuwe vriend Justin slimmer zijn dan hun ouders of zullen hun ondeugende capriolen hen uiteindelijk de das omdoen?

Neem een kijkje in Brandon Brown à la conquête de Québec (verleden tijd)
Neem een kijkje in Brandon Brown à la conquête de Québec (tegenwoordige tijd)
Bestel Brandon Brown à la conquête de Québec

Pirates français des Caraïbes * / ERK A1

Pirates français des Caraïbes - Mira Canion, Carol GaabDe tumultueuze piraat-bevolkte zeeën van 1600 dienen als achtergrond van dit fictieve verhaal van avontuur, spanning en ontgoocheling. De Franse piraat François de Grammont en zijn piratentroep terroriseren de Caraïbische zee, wanneer er een rumeur rond gaat over een geheime kaart. De queeste naar de kaart is hard en onvoorspelbaar voor iedereen die het waagt om de piraten van de Caraïben uit te dagen…

Neem een kijkje in Pirates français des Caraïbes
Beluister een fragment
Bestel Pirates français des Caraïbes
Bestel de luistercd van Pirates français des Caraïbes
Bestel de docentenhandleing op cd bij Pirates français des Caraïbes

La France en danger * / ERK A1

la-france-en-danger-et-les-secrets-de-mira-canion-paperback-cover-artPablo Picasso’s schilderij Guernica wordt tentoongesteld tijdens de Wereldtentoonstelling in 1937 in Paris. Charles de Gaulle en Maarschalk Pétain, twee politieke tegenstanders realiseren al snel dat het schilderij aanwijzingen bevat over de vindplaats van de bovennatuurlijke Spear of Destiny. Zijn magische kracht kan het verloop van het Franse verzet veranderen, zoals het ook gedaan heeft in andere conflicten in de loop van de geschiedenis.Wanneer Pauline’s voorstellingsvermogen de verborgen symbolen begint te ontcijferen, zijn de geheimagenten van Maarschalk Pétain’s niet ver weg. Ze staan op het punt om de Speer in bezit te nemen op het meest opportune moment, ervan overtuigd dat de impulsieve Pauline haar queeste naar de Speer zal opgeven.

Bestel La France en danger


Vol_de_Oiseaux
Le vol des oiseaux * / ERK A1

De vijftien-jarige Nathalie Gauthier had haar bedenkingen over de nieuwe baan van haar vader in Kameroen, Afrika, maar weinig kon ze bevroeden dat het missen van haar thuis en haar vrienden haar minste zorgen zouden zijn. Ze komt terecht tussen de illegale vogelhandel en het is voor haar vader een race tegen de klok om haar en de Afrikaanse papegaaien te redden.

Dit leesboekje bevat basiswoorden voor faux-débutants en veel cognaten Frans-Engels (woorden die in het Frans en Engels hetzelfde zijn); met woordenlijst Frans-Engels.

Neem een kijkje in Le vol des oiseaux
Beluister een fragment van de luistercd
Bestel  Le vol des oiseaux
Bestel luistercd Le vol des oiseaux
Bestel de docentenhandleiding van Le vol des oiseaux

Nuits mystérieuses à Lyon / ERK A1-A2

Nuits_mysterieuses_Kristy_PlacidoKevin was gewend een perfect leven te hebben. Maar nu, gedumpt door zijn populaire vriendinnetje, gaat Kevin een zomer lang naar Frankrijk met zijn beste vriend en het leven lijkt allesbehalve perfect. Hij volgt lessen waar hij niks van verstaat, woont bij een bijzonder vreemd gastgezin, probeert de aandacht te krijgen van een meisje waarbij hij geen kans maakt en omgaan met een kerel die een donkere kant heeft en die erop uit lijkt te zijn om hem te grazen te nemen. Kevin vlucht in een boek en treedt binnen in een wereld van lang vervlogen avonturen. Als de grenzen tussen zijn twee werelden beginnen te vervagen ontdekt Kevin dat niks is wat het lijkt… vooral `s nachts!

Dit leesboekje bevat basiswoorden voor faux-débutants en veel cognaten Frans-Engels (woorden die in het Frans en Engels hetzelfde zijn); met woordenlijst Frans-Engels.

Neem hier een kijkje in Nuits mystérieuses à Lyon
Bestel hier Nuits mystérieuses à Lyon


Voor ERK niveau A1:


Pauvre Anne * / ERK A1

Pauvre Anne; Blaine RayAnne is een 16-jarig meisje uit een stad in de staat New York. Ze heeft problemen met iedereen en ze heeft een moeilijk leven. Haar familie heeft niet veel geld, maar haar beste vriendinnen zijn rijk en ze is superjaloers op hen. Als ze de kans krijgt om naar België te gaan, komt ze terecht bij een leuke familie in een kleine plaats. Die familie is nog armer dan die van haar. Ze gaat haar leven radicaal anders bekijken en als ze thuis komt ziet ze alles in een ander daglicht.

Bekijk de tekst van Pauvre Anne
Bestel  Pauvre Anne

Fama va en Californie / ERK A1

Fama va en Californie; Blaine_RayFama is een 15-jarig meisje uit Mauritanië. Ze gaat naar Californië als uitwisselingsstudente. Ze komt terecht bij een zorgzame Amerikaanse familie, maar op school krijgt ze maken met discriminatie, in het bijzonder door een meisje dat Debbie heet. Door toeval treft Patricia Debbie in een gevaarlijke situatie. Ze handelt snel en doeltreffend om haar te redden. De twee meisjes worden snel vriendinnen en uiteindelijk gaat Debbie naar Mauritanië om Patricia en haar familie te bezoeken.

Bekijk de tekst van Fama va en Californie
Bestel Fama va en Californie


Presque mort /
ERK A1

Een interessant verhaal in 8 hoofdstukken over een Amerikaans meisje, dat naar een lycée in Bretagne gaat, en twee Franse jongens, waarvan de één aardig en de ander boosaardig is; kan de gemene jongen veranderen en aardig worden? Met een vleugje liefde…

Neem een kijkje in Presque mort
Bestel Presque mort


Le voyage de sa vie /
ERK A1

De 16-jarige Jean-Luc Bartolin uit Denver gaat met zijn familie naar Zwitserland. Hij is als enige getuige van een diefstal van een object van grote financiële en persoonlijke waarde. De dief probeert om hem te vermoorden, maar…

Bekijk de tekst van Le voyage de sa vie
Bestel Le voyage de sa vie


Voor ERK-niveau A2:

Ma voiture à moi * / ERK A1-A2

Ma voiture à moi; Lisa Ray Turner, Blaine RayDe 17-jarige Ben Sullivan uit San José in Californië wilde heel graag een eigen auto hebben. Hij dacht dat zijn ouders hem er eentje cadeau zouden doen voor zijn verjaardag. Maar ze hadden een verrassing voor hem: deel van het cadeau was een reis naar Haïti, een land waar Ben zich totaal niet voor interesseerde. Hij wilde vakantie houden met zijn vrienden, zijn vriendinnetje en zijn videospelletjes. Maar het lot bracht hem naar Haïti, waar hij tijdens zijn zomervakantie allerlei ervaringen opdeed in een heel andere cultuur dan zijn eigen. Hij krijgt een heel andere kijk op het leven. Als hij thuiskomt…

Bekijk de tekst van Ma voiture à moi
Bestel Ma voiture à moi

Où est passé Martin? * / ERK A2

De zomervakantie begint voor Catherine Banks, een 17-jarig meisje uit Louisville, Kentucky. Catherine kijkt ernaar uit om veel tijd met haar vriendinnen door te gaan brengen. Maar haar moeder heeft een ander idee: ze heeft aan één van haar vriendinnen beloofd dat Catherine het zevenjarige zoontje van die vriendin zal vergezellen naar Guadeloupe om zijn grootouders te bezoeken. Ondanks haar grote tegenzin geeft Catherine toe en besluit ze te gaan. Zodra Catherine en Martin in het vliegtuig stappen, beginnen de problemen. Als ze op Guadeloupe aankomen volgt de ene crisis op de andere…

Bekijk de tekst van Où est passé Martin?
Bestel Où est passé Martin?

Le voyage perdu * / ERK A2/B1

Le voyage perdu; Lisa Ray Turner, Blaine RayTwee studenten, Craig en Buzz maken een cruise langs de Caraïben. Terwijl ze op Martinique zijn, missen ze de boot naar het volgende eiland. Al hun geld wordt gestolen en ze kunnen hun families in Ohio niet bereiken om hulp te krijgen. Op het passagiersschip hadden ze kennis gemaakt met de fantastisch leuke Rose van Martinique, die ze meeneemt naar haar grootmoeder. Maar haar grootmoeder is niet een typische standaard-oma. Le voyage perdu geeft een beeld van de verschillende aspecten van de cultuur van Martinique.

Neem een kijkje in Le voyage perdu
Bestel Le voyage perdu

Vive le taureau! * / ERK A2/B1

De Amerikaanse Anna Silva van 17 jaar gaat naar Zuid-Frankrijk. Daar woont ze bij een familie met drie kinderen en ze gaat naar het lycée met één van de meisjes van de familie. Ze ontmoet op school een  knappe sympathieke jongen. Alles gaat goed tot ze naar een stierengevecht gaat…

Bekijk de tekst van  Vive le taureau!
Bestel Vive le taureau!

Les yeux de Carmen * / ERK A2-B1

Les yeux de CarmenDaniël, een 16-jarige Amerikaanse jongen, wil aan een foto-wedstrijd meedoen. Hij reist naar Frans Guyana waar hij op bezoek gaat bij de familie van zijn tante. Hij onderzoekt dit afwisselende en intrigerende land. Op een dagtochtje ontmoet hij Carmen, een meisje met bijzonder mooie ogen. Daniël wil Carmen terugvinden, want hij denkt dat hij de foto-wedstrijd kan winnen met een foto van haar. Maar hij ziet haar niet meer terug totdat op een dag… Met veel culturele verwijzingen naar Frans Guyana.

Neem een kijkje in Les yeux de Carmen
Bestel Les yeux de Carmen

2 thoughts on “Franse leesboekjes

  1. Rita Geneuglijk says:

    L.S.
    Wat kosten deze boekjes en hoe kan ik ze bestellen.
    Gr. R. Geneuglijk

Comments are closed.